Minimalisme
Een goede omschrijving van minimalisme:
Wikipedia vertelt ons dat er zoiets bestaat als minimalistische kunst en architectuur, dat uitgaat van eenvoudige geometrische vormen. Puurheid en abstractie zijn hierbij de grote eigenschappen. Als je dit vertaalt naar een interieur, dan denk je aan strakke, witte interieurs met rechte lijnen. Terug naar de essentie dus, zonder franjes.
TERUG NAAR DE ESSENTIE
Minimalisme bestaat echter ook als levenswijze. Daarbij staat ook centraal dat je terugkeert naar de essentie. Al het overbodige verwijder je uit je huis en uit je leven. Zo schiet er tijd, energie en geld over voor wat jij écht belangrijk vindt. Daarom stelt de minimalist zich één cruciale vraag: Wil ik dit wel? Wil ik naar dat hip feestje gaan, of wil ik liever thuis mijn boek lezen? Wil ik die nieuwe smartphone om altijd online te zijn, of wil ik liever een toestel waarop ik enkel kan bellen en sms’en? Wil ik een kleerkast vol kleren, of besteed ik mijn geld liever elders?
WAAR WORD IK GELUKKIG VAN?
Eigenlijk keer je als minimalist iedere keer terug naar de essentie van jezelf. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar word ik gelukkig van? Zoals je merkt zijn dit zeer persoonlijke vragen. De ene persoon wordt gelukkig van een grote kleerkast, de ander van reizen en nog een ander van een glaasje wijn. Vandaar dat minimalisme als levenswijze geen eenduidige definitie heeft. Voor iedereen wordt dit anders ingevuld. Een algemene noemer is dat je minder op automatische piloot consumeert. Door stil te staan bij je aankopen, elimineer je onnodige kosten uit je leven. Bovendien moet je nadien geen zorg dragen voor het object (plekje geven in huis en onderhouden) wat ook tijd vrijmaakt. Als we over één object spreken klinkt dit misschien lachwekkend, maar doe dit eens maal honderd? Of maal duizend? Want geloof het of niet, de meeste minimalisten verwijderen honderden overbodige spullen uit hun huis.
MINIMALISME IS EEN KEUZE
Een belangrijke noot is dat minimalisme een keuze is. Dit is niet leven in armoede. Als minimalist kies je bewust voor een sober leven, het is dus niet uit financiële noodzaak. Dat minimalistisch leven ook financieel voordelig is, is uiteraard een positieve bijwerking. Wat komt er in de plaats van het materialisme vraag je je af? Voor iedereen is dit anders. In mijn geval heb ik nu ruimte voor ervaringen: tijd doorbrengen met familie en vrienden, wandelen in de natuur, rustig een boek lezen, lekker haken of gewoon luieren in de zetel met de kat op de schoot. Je huis en je leven hoeven niet gevuld te zijn om er met volle teugen van te kunnen genieten.
Bron; https://www.bewustverbruiken.be/artikel/minimalisme-wat-dat-eigenlijk
Het toont aan dat minimalisme een vrije keuze is dat kan zorgen voor meer tijd, energie etc kortom een betere kwaliteit van leven.
Als minimalist weegt uw ecologische voetafdruk meteen ook minder door omdat minder vervuilende energie nodig is voor het produceren van de producten die u normaalgezien aankoopt. Lees verder ‘Milieuvriendelijkheid‘