Gratis

 

Nooit meer lenteschoonmaak!

Waarom?

De populairste reden over de oorsprong van lenteschoonmaak ligt in het feit dat we zo’n honderd jaar geleden de noodzaak hadden om na de winter onze stoffige, onder roet vervuilde huizen te gaan schoonmaken. Men beschikte toen nog niet over bvb een stofzuiger en ramen en deuren werden in de strenge winters niet zomaar opengegooid met het risico op ziekte of zelfs erger.

Vandaag de dag ondervinden we die noodzaak niet zozeer maar de mildere temperatuur door de ontluikende lente geeft ons hernieuwde moed en maakt het ons makkelijker om deze periode netjes te beginnen. Eruit met die winter!

 

Hoe?

Het is dus niet nodig om dagenlang aan zwaar labeur te doen maar je kan wel minder frequente taken in deze periode plannen.

Dit is meteen mijn eerste tip;

 • Voer deze taken niet allemaal op 1 dag uit maar doe bvb enkele taakjes of enkele uren per keer. We vergeten vol enthousiasme dat we nog vele andere dagtaken hebben…
  Wat stoort je het meest, doe je eerst!
 • Probeer jezelf daarbij ook te begrenzen want je zal tegen werkjes opbotsen die ook nog moeten gebeuren.
 • Noteer deze in een lijstje voor later zodat ze uit je hoofd en huidige takenlijst verdwijnen. Zo zal je niet torenhoog opzien tegen een volgende oneindig lange grote schoonmaak.
 • Verwar schoonmaken niet met opruimen. Opruimen kan nuttig zijn om eerst te doen zodat je bvb je net schoongemaakte kast ook van inhoud goed vindt maar is geen onmiddellijke noodzaak.
 • Vergeet niet om regelmatig te drinken en te eten anders dreigt er een dip die helemaal niet helpt in het bereiken van je doelen.
 • Denk je dat dit geen goede werkwijze voor je is? Hanteer je eigen succesformule, we zijn allemaal verschillend!

   

Wat?

Ik leg jullie uit hoe je de grote schoonmaak voor slaapkamer kan doen adhv enkele tips;

De slaapkamer kan wel eens een plaats zijn waar spullen naartoe verhuizen als het aan andere plaatsten ontbreekt. Het is een privéruimte dus wie zou het zien? …Ga echt na bij jezelf of je die spullen nu voor een goede reden bewaart en of je er misschien gelukkiger van wordt als ze verdwijnen?

Stof is niet kieskeurig en het zal het poetsten veel vergemakkelijken.

 • Ga met een chauffageborstel door je chauffage of stofzuig met een lang opzetstuk. Doe dit eerst want hieruit komt veel stof dat je ander werk kan tenietdoen.
 • Was de matrasbeschermer van je bed nogmaals alsook de waterdichte exemplaren. Bij deze laatste raad ik gebruik van een matrasbrede matrasbeschermer af omdat dit een slecht en vooral vochtig slaapklimaat creëert. De kleinere plasticvrije doeken zijn gezonder.

  Ons gezin stapte zo’n drie jaar terug over naar slapen in wol; we slapen beter en worden dus uitgeruster wakker. Wol is bovendien temperatuur regulerend wat echt ideaal is voor zowel zomer als winter.

 • Draai vervolgens je matras van hoofdeinde naar voeteneinde en vervolgens nog eens omdraaien zoals een pannekoek. Dit doe je overigens best 4x per jaar, zo gaat ze langer mee.
 • Het is ook het moment om nogmaals je dekbed te wassen en ga eventueel naar een wasserette als je machine te klein is. Beperk wel je wasproduct, anders heb je teveel schuim en je hebt geen wasverzachter nodig. Voeg tennisballen toe voor een beter en luchtiger droogresultaat. Kan ook met bepaalde kussens (geen verenkussens).
 • Ga het stof afdoen op plaatsten die je niet evident afneemt; plafondverlichting of de bovenkanten van gordijnrails. De laatste gaat vlot met een stofzuiger+klein opzetstuk.
 • Maak een sopje van soda en warm water en ga met een goed uitgewrongen schoteldoek langs de handvaten van de kasten en errond. Het reinigt en ontvet en is een milieuvriendelijk product.
 • Neem het stof af aan de binnenkant van je kleerkast; de planken en vloer.
 • Klop gordijnen en eventueel tapijten uit. Was indien nodig je gordijnen maar bekijk goed de wasvoorschriften. Weet dat je gordijnen er telkens minder goed gaan uitzien bij iedere wasbeurt. Voor bijvoorbeeld glasgordijnen bestaan er aangepaste wasprogramma’s op je wasmachine.

Veel succes!

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay