Gratis
Opruimen met kinderen
Geen simpele opgave; kinderen aanzetten om op te ruimen!
Besef dat het (alleen) opruimen voor jonge kinderen een hele opdracht is en misschien wel niet aangepast aan het ontwikkelingsniveau waarin het zich bevindt. Flexibiliteit en begrip zal je schat het vertrouwen geven om stappen te zetten.
Kinderen gaan op zoek naar de aanwezigheid en ondersteuning van opvoedingsfiguren en dit is heel normaal. Samen de kamer aan de kant kan een superleuk moment worden en heeft heel wat potentieel om je kleintje vaardigheden bij te brengen; ze leren door na te bootsen.
Ik ben geen aanhanger om telkens met beloningssystemen te werken en met een goede reden; dan ga je de intrinsieke motivatie uit het verhaal gaan ‘duwen’. Er wordt dus niet meer opgeruimd voor orde, omdat mama of papa het vraagt (empathie), of omdat je voor je spullen zorg draagt. Enkele belangrijke zaken gaan dus verloren.
Enkele tips om je ruimte aangenaam te maken én te houden:
1. Kies bewust voor een bepaalde hoeveelheid speelgoed in huis;.
– Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat kinderen creatiever zijn als je hun stukken speelgoed niet te veel uitbreidt?! Ze komen bvb. ook beter in hun spel en raken minder overprikkeld.
– Moeite om nee te zeggen tegen je kind; werk met een zakgeldsysteem: 1 euro per levensjaar van je kind. Een goede en vooral makkelijke afspraak als je bvb. boodschappen gaat doen. Ik pas het al een jaar toe en het werkt heel goed! Zo leert men dat er moet gewerkt en gespaard worden voor de aankoop van een stuk en er wordt ook meer nagedacht over wat er mee naar huis komt.
Bye bye impulsaankopen en eerlijk; we hebben heel wat feestmomenten en familieleden die ons tussenin voorzien van nieuwe stukken.
– Zo komen we tot het ‘wisselsysteem’. Dit is iets wat ik ook al jaren toepas waardoor ik altijd ‘nieuw’ speelgoed in huis heb. Het is eenvoudig en kan om de 3 à 4 weken worden toegepast.
Ga op een moment, met of zonder je kindje, rond in het speelgoed en doe de stukken waarmee ze niet spelen in een doos. Zet die dan uit het zicht (en meteen ook uit hun gedachten). Het werkt supergoed en kan worden gecombineerd met een bezoekje aan de spelotheek. Grote budgetten voor speelgoed hoeven dus helemaal niet!
We moeten nu eenmaal omgaan met de consumptiemaatschappij en met het bewustzijn kunnen we hierin de bovenhand hebben; verschillende voordelen zoals tijd, geld, milieu en vooral ruimte.
2. Opslagtips
– Bepaalde kinderen zijn gelukkig met een eenvoudig opbergsysteem, anderen hebben nood aan wat meer duidelijkheid/sturing. Zo kan het dat je kindje nood heeft aan icoontjes in de verschillende opruimplaatsen. Maak hier een leuk kies- en knutselprojectje van!
– Voorzie minimaal in ‘aangewezen ruimtes’ wat betekent dat elke kast of opruimbak voorzien is voor een type speelgoed. Kinderen vinden het leuk om alles uit een categorie samen te leggen, het zorgt voor structuur (gevoel van veiligheid). Zo vinden jullie ook gemakkelijk wat jullie zoeken!
– Hier maak ik een combinatie van de 2 vorige. Heb je grote kasten zonder veel onderverdeling? Maak die zelf en probeer bvb met een bepaalde doos(je) op maat. Als het een systeem is dat werkt of het heeft een aanpassing nodig dan kan je permanente instellingen meteen goed inrichten.
– Een van de belangrijkste tips, niet alleen belangrijk bij het opruimen in kinderruimtes, maar overal; ga regelmatig rond in de kasten om de kapotte, overbodige en niet meer gebruikte zaken te gaan uitsorteren…
Veel succes!
Eerder nieuwsbericht:
- Winter 2020: Kerstgerief handig én milieuvriendelijk opbergen, het kan!
- Voorjaar 2021: Nooit meer lenteschoonmaak!
- Zomer 2021: Hoe lang documenten bewaren? De persoonlijke btw-aangifte.
- Herfst 2021: ‘Iedereen naar de psycholoog voor 11 euro!’
Enkele problemen die we hebben bereikt met dit RIZIV-conventie vanuit patiëntenperspectief. - Winter 2021: Geschenken verpakken in doek! Milieuvriendelijk en mooi.
- Voorjaar 2022: Constructief in het leven staan, een element dat succes zal brengen!
- Lente/zomer 2022: Lenteschoonmaak; minder spullen!
Interview met Niels Mulder over herstellen in netwerken… (werd verplaatst naar de rubriek ‘Impact OMI’ ) - Herfst 2022: Intensief vegen en groeien in zelfzorg.
- Winter 2022: Pro-actief ipv re-actief zijn met spullen.